Czarna borówka - ekstrakt - 90 kaps.

Sugerowana cena detaliczna brutto: 79,00 zł

Ekstrakt z owoców czarnej borówki (Vaccinium myrtillus) standaryzowany na zawartość min. 25% antocyjanów.

Opakowanie

Opis

Prawidłowe funkcjonowanie oczu i wysoka dawka antyoksydantów

Borówka czarna to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej i Środkowej, Azji Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie w lasach na terenie całej Polski. Owoce czarnej jagody dostępne są w naszym kraju od połowy czerwca do końca lipca i cieszą się dużą popularnością. Są fioletowo - niebieskie, mają woskowy nalot, ciemnoczerwony miąższ i ciemnofioletowy sok. Stanowią składnik wielu smacznych potraw (pierogów, ciast), przetworów (soków, dżemów), napojów (koktajli) oraz domowych deserów, jogurtów czy lodów. Oprócz walorów smakowych borówka ceniona jest również jako suplement diety.

Już w XVI wieku stosowano zarówno owoce, jak i liście czarnej borówki dla wsparcia zdrowia oczu, naczyń krwionośnych i układu trawiennego. Również dzisiaj w farmacji produkuje się preparaty z wyciągiem z owoców borówki.

Antocyjany wykazują silne działanie przeciwutleniające – neutralizują wolne rodniki tlenowe, których nadmiar przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych. Poprawiają też mikrokrążenie, w tym oczne, dlatego są pomocne przy zaburzeniach widzenia. 

Regularna suplementacja ekstraktem z czarnej borówki wpływa na: Prawidłowe funkcjonowanie oczu i dobre widzenie, zdrowie naczyń włosowatych i żył, ochronę przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ochronę błon śluzowych w żołądku i jelicie cienkim, normalizację poziomu cukru we krwi, prawidłowy metabolizm glukozy, lipidów i białek.

1200 mg ekstraktu w kapsułkach.
Wysoka standaryzacja na antocyjany zapewnia gwarancję jakości.
Bez dodatków i wypełniaczy.
Kapsułki z celulozy roślinnej, przyjazne wegetarianom i weganom.

STAWIAMY NA JAKOŚĆ!

Suplementy YANGO produkujemy zachowując najwyższe rygory kontroli jakości. Dbamy o odpowiednie stężenie substancji czynnych i całkowite bezpieczeństwo produktów. Wierzymy, że w ten sposób możemy skutecznie pomóc Ci w osiągnięciu zamierzonych celów. 

 


Roślina dla zdrowia oczu  

Borówka czarna jest to roślina rozpowszechniona w Azji, Europie i Ameryce Północnej. W Polsce można ją spotkać zarówno na terenach nizinnych, jak i górskich. Z konsumpcji tego niewielkiego owocu płynie wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu - zawiera on mnóstwo witamin i składników odżywczych. Mowa między innymi o antocyjanach, które są odpowiedzialne między innymi za niebiesko-purpurową barwę owocu. 

 

Sekret tkwi w antocyjanach

Antocyjany są naturalnymi barwnikami zaliczanymi do grupy flawonoidów. To właśnie one mają zbawienny wpływ na nasz wzrok - utrzymują elastyczność i prawidłowy stan naczyń włosowatych. Ponadto borówki, pobudzają produkcję substancji odpowiedzialnej za widzenie o zmroku, poprawiają widzenie w złym oświetleniu. Z tego względu zalecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem, jak również kierowcom podróżującym nocą*

 

Składnik aktywny 1 kapsułka
2 kapsułki 3 kapsułki
Ekstrakt z owoców czarnej borówki  400 mg 800 mg 1200 mg
w tym antocyjany (25%)  100 mg 200 mg 300 mg
Pozostałe informacje      
Kapsułek w opakowaniu 90 kapsułek    
1 opakowanie wystarcza na 30-45 dni    

      

Dawkowanie: 2-3 kapsułki dziennie. 

Sposób użycia: 2-3 kapsułki dziennie w trakcie posiłku. Popić dużą ilością wody. 

Składniki: ekstrakt z owoców czarnej borówki standaryzowany na 25% zawartości antocyjanów. Skład kapsułki: celuloza roślinna.

Informacja: Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. Masa netto: 44,1 g.

Informacja alergiczna:
Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.


Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.

Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-01808/KC/18

*Janina Drozd, Narodowy Instytut Leków, Warszawa, janeczka@il.waw.pl, Elżbieta Anuszewska, Narodowy Instytut Leków, Warszawa, Czarna jagoda – perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.desklight-43a92301-6cc5-4ce4-adcd-5ea54cbfa294?q=bwmeta1.element.cejsh-08186209-5ee4-4e23-8426-3f5990e5f4cb;8&qt=CHILDREN-STATELESS [Dostęp: 24.09.2019]